Pernatá

Pernatá označuje kategorii lovné i chráněné pernaté zvěře zahrnující hrabavé, vrubozobé a lesní ptáky, jejichž chov, ochrana hnízdišť a udržitelné hospodaření tvoří neodmyslitelnou součást biodiverzity naší krajiny.

Doporučené pilíře (Začněte zde)

Doporučený průvodce #1

Lyška černá: Majestátní dravec na českých obloze

Ověřený odborný článek poskytující detailní postupy, biologické souvislosti a praktické zkušenosti pro téma pernatá.

Doporučený průvodce #2

Havran polní: Pták s ostrým zrakem a velkým hlasem

Ověřený odborný článek poskytující detailní postupy, biologické souvislosti a praktické zkušenosti pro téma pernatá.

Doporučený průvodce #3

Kachna divoká: Pohled na oblíbený druh vodního ptactva

Ověřený odborný článek poskytující detailní postupy, biologické souvislosti a praktické zkušenosti pro téma pernatá.

Ekologie polního a vodního ptactva: habitat, reprodukce a ochrana

Pernatá zvěř, zejména druhy polních stanovišť jako koroptev polní a bažant obecný, čelí v moderní krajině značnému tlaku způsobenému velkoplošným monokulturním hospodařením a nedostatkem úkrytových možností. Myslivecké hospodaření proto klade důraz na obnovu biokoridorů, zakládání políček pro zvěř a přikrmování v zásypech během sněhové pokrývky.

Vodní pernatá zvěř v čele s kachnou divokou vyžaduje zachování litorálních pásem rybníků, klidových zátok a čistých vodotečí. Pravidelný monitoring hnízdění, instalace plovoucích hnízdních budek a regulace invazních či přemnožených predátorů jsou nezbytné pro udržení stabilních populací.

Druhové společenstvoCharakteristické nároky na biotopManagementová opatření myslivců
Bažanti a koroptveMozaika polí, remízků, travnatých mezí s vysokým podílem hmyzu pro kuřataBudování zimních zásypů, výsadba nektarodárných a krytových biopásů
Kachny a vodní ptactvoMělké vodní nádrže s hustou břehovou vegetací a rákosinamiVyvěšování bezpečných zastřešených hnízdních trubek chránících před predátory
Lesní kurové (tetřev, tetřívek)Klidové horské a rašelinné lesy s bohatým borůvčím a starými porostyPřísná ochrana tokanišť, eliminace rušivých vlivů turistického ruchu
Holubi a hrdličkyPolní lesíky, větrolamy a zemědělské usedlostiDodržování zákonných dob lovu a ochrana migračních tahových cest

Přehled témat a metodik

Často kladené otázky

Proč v naší krajině ubývá koroptev polní?

Hlavním důvodem je ztráta pestré krajinné mozaiky, zánik mezí a používání pesticidů, které likvidují drobný hmyz tvořící klíčovou potravu pro vylíhnutá kuřata.

Jak fungují plovoucí hnízdní budky pro kachny?

Budky jsou umístěny na kůlech ve vodě mimo dosah suchozemských predátorů (zejména lišek a divočáků), což dramaticky zvyšuje úspěšnost vysezení snůšky.

Čím se přikrmuje pernatá zvěř v zimním období?

Pernaté zvěři se do krytých zásypů předkládá plevy, zadina, pšenice, proso a ječmen, doplněné o grit (drobný křemenný štěrk) nezbytný pro trávení ve svalnatém žaludku.

Sluka lesní: Tajemný pták s krátkým ocasem

Sluka lesní, také známá jako slukovka, je tajemný pták se zajímavým vzhledem a krátkým ocasem. Patří mezi středně velké druhy sov a žije v lesích po celém světě. Sluka lesní je noční lovec, který se specializuje na lov drobných savců a ptáků. Díky svému mimořádně tichému letu a výbornému sluchu dokáže svoji kořist překvapit z výšky. Je zajímavé sledovat, jak tato tajemná sova využívá své unikátní schopnosti a přizpůsobuje se prostředí, ve kterém žije. Málokdy můžeme spatřit tento zvláštní pták, ale pokud ano, jistě se nám jeho krátký ocas naskytl jako zajímavá a tajemná vlastnost.
Read More

Polák velký: Náš největší sokol s impozantním letovým stylem

Sokol polák (Falco peregrinus) je neuvěřitelným tvorem. Tento dravec je schopen dosáhnout rychlosti až 320 km/h, což ho činí nejrychlejším živočichem na světě. Jeho letový styl je impozantní a plný elegance. Polák velký je vůdčí postavou světa sokolů a vyznačuje se svou vytrvalostí a vynikající schopností lovit ve vzduchu. Je fascinující pozorovat, jak tato nádherná pták při svém letu zaujímá úžasné pozice a pravidelně si užívá svůj královský status.
Read More

Vrána obecná: Mistrovský létající akrobat a inteligentní tvor

Vrána obecná je fascinující pták, který je známý svou mimořádnou schopností létat a akrobatickými kousky ve vzduchu. Tato inteligentní tvorba se vyznačuje schopností učit se novým dovednostem a vyřešit i složité úkoly. Své chytrosti využívá při hledání potravy i při ochraně svého teritoria. Vrána obecná je opravdovým mistrem nejen ve vzdušném akrobatování, ale i v rozvíjení svého intelektu.
Read More

Sojka obecná: Barvité peří a hlučný hlas

Sojka obecná, vědecky známá jako Garrulus glandarius, je jedním z nejbarevnějších ptáků v České republice. Její charakteristické modré a oranžové peří ji odlišuje od ostatních druhů. Sojka je také známá svým hlučným hlasem, kterým oznámení svou přítomnost v lese. Je to inteligentní a zvědavý pták, který rád sbírá a ukrývá ořechy a semínka na zimu.
Read More

Tetřev hlušec: Symbol národního parku Šumava

Tetřev hlušec je ikonou národního parku Šumava. Jeho pozoruhodné peří a charakteristický hlas ho odlišují od ostatních druhů. Je to symbol nedotčené přírody a zachování biodiverzity v této oblasti. Přesto je tetřev ohrožený a vyžaduje ochranu a péči. Jeho přítomnost je ukazatelem zdravého ekosystému a důkazem, že Šumava je jednou z nejcennějších přírodních oblastí v České republice.
Read More

Straka obecná: Fascinující pták s proměnlivým peřím a hlasem

Straka obecná, nejrozšířenější ptačí druh v ČR, je fascinujícím ptákem s proměnlivým peřím a charakteristickým hlasem. Její pestře zbarvené peří a schopnost napodobovat zvuky iných ptáků ji činí jedinečnou. Straka se vyskytuje ve městech i na venkově a je známá svým společenským chováním. Své hnízdo si staví ve větvích stromů a její zpěv, sestávající ze shrnutých tónů a melodií, je výrazným znakem jara a léta v našich krajích.
Read More

Křepelka polní: Náš nejmenší pták s velkým hlasem

Křepelka polní, nebo také známá jako křepelka obecná, je malý pták, který se vyskytuje v České republice. S délkou pouhých 16 centimetrů patří mezi nejmenší druhy ptáků u nás. I přes svou malou velikost však disponuje velkým hlasem, kterým upoutává pozornost samců i samic během svého líhnutí. Své charakteristické zvukové signály vydává několikrát za sekundu a dokáže nimi přenést informaci o své přítomnosti na poměrně velké vzdálenosti.
Read More